miercuri, 23 februarie 2011

LightBox pentru refractor de 90 mm

După ce am studiat mai multe modele am ramas la proiectul acesta care este destul de uşor de realizat.


Proiectul din care m-am inspirat era pentru un refractor de 80 mm, aşa că a trebuit să modific dimensiunile, nu am păstrat decât lungimea de 500 mm.

Materialele le-am procurat de pe internet, sunt materiale pentru machete, strat de spumă poliuretanică acoperită pe ambele feţe de hârtie, are greutate mică şi este foarte uşor de prelucrat.
Paravanele pentru dispersia luminii sunt făcute din hârtie cerată (hârtie de calc) pe care o găsiţi la librărie.
Sursa de lumină este o lampă rotundă cu 3 leduri care se aprinde prin apăsare. Aici mai am de lucru pentru că vreau să o modific pentru a-i ataşa un întrerupător extern, sau să fac o sursă separată cu leduri, revin aici cu precizări ......

UPDATE: după cum spuneam am renunţat la prima sursă de lumină deoarece avea ledurile prea centrale si nu eram prea mulţumit de cum era dispersată lumina pe câmp; aşa că mi-am construit propria sursă din 4 LED-uri albe hiperluminoase de 44000 mcd, 20 mA şi 3,5 mV pe care le protejez cu rezistenţe de 100 Ohm pentru că de 82 nu am găsit - aveţi aici şi o schemă a circuitului.
Cam aşa arată cutia pe secţiune, aici paravanele fiind asamblate provizoriu pentru ca să îmi fac o idee despre ce o să iasă la final.
Cutia aşezată pe parasolarul refractorului.Testele efectuate cu sursa de lumină.Acesta este un test de flat.
Canon 50D, ISO 800, f/29, 70mm, 0,3s
Se observă calitatea flatului, care ocupă o suprafaţă aproape uniformă a câmpului, bine poza este făcută din mână, deci rezultatul este mai mult decât mulţumitor.

Trimiteți un comentariu