vineri, 14 decembrie 2012

Geminide 2012

La -15° C si pe un cer foarte senin am ieşit sa observ Geminidele.

În noaptea de 13-14 decembrie , Pământul a trecut printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.



Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv aceşti meteori se numesc Geminide.
Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

















Canon 50D cu Samyang 14 mm










2 comentarii:

Unknown spunea...

salut,

am achizitionat un celestron 70lcm si incerc sa ma initializez in tainele astronomiei. am gasit un post pe forum despre cablul rs232 cu care pot controla telescopul din calculator.
te rog sa-mi transmiti si mie instructiunile si de unde ai cumparat mufa care intra in controler
multumesc
email berti72@gmail.com

Unknown spunea...

salut Robert si felicitari pentru achizitie. Este vorba de mufa care intra in receptorul unui telefon fix, aia este mai mica...ma bucur ca ai citit tutorialul ala pe astronomy.ro cred.....spor la treaba si cer senin!