joi, 16 mai 2013

After party, everyday astrophotography

     Întâlnirea astronomy.ro a trecut aşa că am revenit la programul obişnuit. Am plecat de la Plaiul Lisei cu un regret şi anume că nu am reuşit să fac mai multe expuneri pentru a profita de vremea excelentă care ne-a însoţit pe toată durata întâlnirii. În prima seară, când am reuşit să expun cele câteva cadre am avut montura neechilibrată perfect iar în a doua seară am făcut o greşeală de începător şi nu mi-a mers nimic bine.
     Aşteptam revanşa, mă pregăteam pentru miercuri seara să ies la stele, dar oportunitatea s-a ivit marţi seara, când, datorită unei  prognoze bune, am ieşit la stele.
    Deşi bătea puţin vântul şi era cam frig, am ieşit să fotografiez M101 pe care am mai încercat să o fotografiez dar din cauza dotărilor necorespunzătoare rezultatele au fost mediocre. Planul era sa fotografiez M101 şi apoi să trec pe nebuloasa IC4592 - Blue Horse Nebula din Scorpion.
     Aproape de miezul nopţii am avut parte de un iridium flare, pe care de altfel am şi reuşit să îl fotografiez, fiind prima reuşită de acest fel. Folosesc un soft pe telefonul mobil, ISS Detector, care îmi arată orele de tranzit ale ISS precum şi ale sateliţilor Iridium şi alte obiecte în funcţie de locaţia aleasă, foarte util, îl recomand cu căldură.
     Am utilizat Canon 50D-ul de pe trepied, cu telecomandă şi ca obiectiv Carl Zeiss Planar T 50mm f/1.8. Am folosit funcţia Bulb, expunere de 60 secunde, 30 înainte de flare şi 30 după flare, f/4.0 şi ISO 400.
Am vrut să expun 1 minut înainte şi 1 minut după, dar mi-am dat seama că s-ar putea să îmi iasă din cadru.

Iridium flare, Canon 50D, Carl Zeiss  Planar T 50mm f/4.0, 60s, ISO400

Luna a apus târziu, după miezul nopţii, pierzându-se între nişte nori rătăciţi deasupra oraşului.


     De altfel nu m-a deranjat foarte mult, aşa că am reuşit să expun 2 ore la M101, galaxia fiind în poziţia cea mai favorabilă şi anume în zenit.


Data: 14-15.mai.2013
Locatia: Valea Izvorului, Mehedinţi, România
Obiect: M101 - Messier 101 - Pinwell Galaxy
Montura: Celestron CGEM
Sistem optic: William Optics Megrez 90mm APO dublet, f/6.2, 558mm
                       WO P-FLAT4 reducator la 430mm şi corector de câmp
Sistem foto: Ultimate 600D modificat astro şi răcit la DT =-50°C
Ghidaj: TS 50mm cautator cu barlow şi QHY5 mono CCD
Achiziţii: 12x10' , ISO 800
Procesare: PixInsight şi PS6     Am mai tras câteva cadre cu aparatura la lucru, în unele apar şi eu.


     Planul era ca să trag ceva cadre şi la nebuloasa Calul albastru din Scorpion - IC 4592 - Blue Horse Nebula, dar după câteva încercări mi-am dat seama că îmi trebuie o focală mai mică, aşa că am renunţat, iar la ora 2 am strâns, a doua zi trebuia să merg şi la lucru.
După ce am echilibrat aproape perfect montura şi am aliniat-o polar cât mai precis (metoda grosieră cu contragreutatea spre Kohab şi apoi metoda driftului spre Sud şi apoi spre Est) ghidajul a mers foarte lin şi fără erori prea mari, parcă s-a revanşat pentru nerealizările de la Plaiul Lisei.
     Ultimate 600D se comportă foarte bine, cadrele sunt cu cel puţin 25 de grade sub temperatura mediului, iar softul BYEOS merge excelent împreună cu camera.
     Pentru o ieşire neprogramată în timpul săptămânii a fost foarte bogată în evenimente şi cu rezultate neaşteptat de bune.
Trimiteți un comentariu